HISTÒRIA

Els promotors de la idea varen ser el matrimoni Sr. Josep Mª Palau Pros i la Sra. Maria Rovira Santjaume, que conjuntament amb el Sr. Pere Quer Aiguadé i el Sr. Joan Margarit Duran varen iniciar l’aventura de donar servei d’acolliment i convivència a les persones grans del municipi que ho necessitessin. A posteriori si van unir el Srs. Josep Campmany Boada, el Sr. Gaietà Dalmases Montserrat, el Mossèn D. Lluís Ferret Altisench i el notari Sr. Carles Cabadés O’Callaghan.


El notari Cabadés aconsellà a nivell legal i administratiu, que l’instrument més adient seria una fundació regida per un Patronat, en la que com a mínim hi haurien de figurar-hi quatre fundadors, càrrecs que es van confiar als Srs. Pere Quer, Joan Margarit i Josep Mª Palau i la Sra. Maria Rovira. Essent elegit president el Sr. Joan Margarit. Tots ells varen aportar el capital pel fons patrimonial de la Fundació. Amb la nova Llei de Fundacions de la Generalitat de Catalunya es redacten, aproven i registra l’Escriptura de constitució i els corresponents Estatuts fundacionals l dia 4 d’agost de 1983.


Els inicis son amb una petita residencia per 10 persones en dos pisos comunicats al carrer Lluís Puigjaner, 63 d’Olesa de Montserrat. La inauguració es l’1 d’octubre de 1982 i aquesta primera etapa te una durada de 5 anys, mentre es buscaven terrenys per bastir-hi la Residència definitiva.


Amb les gestions fetes per en Mn. Lluís Ferret, el Bisbat de Barcelona va cedir un solar de 2.019 m2 de forma gratuïta, al carrer de les Angelines, 137, a on avui en dia encara estem desenvolupant l’atenció a les persones grans amb dependència. Es aquí on es va construir una residència de 2.120 m2 en planta baixa , dos pisos i àtic, quedant una resta de terrenys de 1.394 m2 com a jardins. La residencia, inaugurada el 10 d’octubre de 1987, tenia una capacitat de 53 places, 4 de les quals, es van reservar per una comunitat de monges de l’ordre de Sant Vicenç de Paül, destinades al servei dels usuaris del centre residencia.


L’any 1998 el Patronat va proposar-ne l’ampliació i es va començar a parlar amb l’Ajuntament degut a que el solar veí era propietat d’aquest i estava catalogat com d’equipaments. Les negociacions entre La Fundació i l’Ajuntament es varen allargar per diferents motius durant 5 anys, però el dia 27 de novembre de 2003, el Ple de l’ajuntament va aprovar la cessió dels 2.000 m2 del solar en regim de concessió administrativa i mitjançant el pagament d’un cànon anual.


Les obres d’ampliació de la residència es van iniciar l’any 2004 i s’acabaren l’últim trimestre de l’any 2006, passant a ser la capacitat de la Residència de 106 places i fent-se la inauguració el 26 de novembre de 2006.


A data d’avui el centre disposa d’una capacitat instal·lada de 106 llits en 77 habitacions, 29 (38%) dobles i 48 individuals (62%). Consta de soterrani, planta baixa i 3 plantes pis, amb una superfície construïda de 4.990 m2, on i desenvolupen les activitats professionals una plantilla de 67,6 treballadors. (1 gener 2022).


Sr Josep Palau i Pros i Sra. Maria Rovira Santjaume  Fundadors de la FUNDACIÓ PRIVADA SANTA OLIVA
Acte d’inauguració edifici ampliació
Share by: